Skapa ett bra navigationssystem

shutterstock_122664079

När en sajt har många olika undersidor måste dessa kategoriseras. Bästa sättet att göra detta är genom ett användarvänligt navigationssystem. Låt oss titta närmare på några nyckelord för detta.

 

Tydligt

Navigationsmöjligheter ska vara tydliga och stå ut från omgivningen, låt inte denna ha samma formatering som brödtexten. Menyknappar bör använda färger med hög kontrast och lättlästa typsnitt, se ett bra exempel på detta här,  som man ser så står menyn ut på ett väldigt tydligt sätt och drar snabbt till sig uppmärksamheten från alla besökare.

 

Konsekvent

Använd alltid samma navigationsmodell på alla undersidor, detta försäkrar användare att de inte kommit in på någon annan sajt och låter dem lätt surfa runt på sajten även vid sitt första besök.

 

Koncis

Se till att menyn inte blir för stor, om det finns för många kategorier är det bättre att använda sig av drop-down menyer där man i början endast listar huvudkategorierna, som på H&M:s sajt.

 

Beskrivande

Undvik generella termer som ”produkter” och ”tjänster” i menyn, dessa termer är väldigt intetsägande för de som aldrig varit på sajten tidigare. Låt alltid användare veta vad de klickar på. Google gillar dessutom beskrivande ankartexter.

 

Ordning

Placera det mest viktiga längst till höger i menyn och det minst viktiga i mitten. Studier har visat att vi visar mest uppmärksamhet mot början och slutet, detta är känt som ”serial position effect”.

 

Tillgänglighet

De flesta CSS-menyer fungerar i allmänhet bra, men man ska alltid se till att de fungerar under de följande omständigheter:

      • i alla webbläsare, inklusive äldre
      • i mobiler och surfplattor
      • med Javascript avaktiverat

 

Klickbara

Även om man använder sig av drop-down menyer så ska den översta länken alltid vara klickbar. Det spelar ingen roll om man har ett omfattande urval av underkategorier, den naturliga instinkten hos många kommer att vara att klicka på menyknapparna.

 

Animerad

Övergångseffekter är något som verkligen kan hjälpa en att skapa en snygg hemsida, det viktiga är bara att detta får inte ta så lång tid att det uppfattas som störande.