Bilder viktiga när du skapar en hemsida

10722892-pictures-display-on-wide-modern-monitors-screens-forming-a-multimedia-broadcast

En bild säger ju som bekant mer än tusen ord och när du skapar en hemsida är bilderna och bildernas placering viktiga för hur framgångsrik och lättnavigerad sidan blir.

Det är viktigt att storlek, placering och bildformat passar bra för webben. Bilderna du väljer ska vara relevanta för sidan, företaget och dess verksamhet. De behöver inte nödvändigtvis vara professionella (om det är foton), men ska ge ett professionellt intryck. Genom att ha snygga, personliga och väl placerade bilder på hemsidan så förbättrar du inte bara besökarnas intryck av sidan, du får också bättre resultat i sökmotorer. Glöm inte att sökmotoroptimera bilderna genom att döpa dem till något som är sökbart hos sökmotorerna, exempelvis vad bilden faktiskt föreställer.

Hur ska jag placera bilderna?

Bildernas placering är minst lika viktiga som kvalitén på bilderna, för att ge besökarna på sidan ett bra intryck. Det kan vara bra att ha en enhetlig design både när det gäller färger och typsnitt och på placeringen av dessa. Du kan enkelt använda placeringen av bilderna för att göra texten mer lättläst. Du kan då placera bilderna så att de utgör en naturlig styckeindelning. På detta sätt blir texten luftigare och lättare att ta till sig. Bilder är också bra som komplement till texten och för att förklara något. Ett exempel på hur en bild används för att tydliggöra textens budskap är vasa casino, där bilderna hjälper till att förklara hur exempelvis black jack fungerar genom att illustrera texten. Rätt placerade och väl utvalda bilder höjer intrycket av sidan, gör innehållet mer lättläst och kan öka företagets resultat i sökmotorer.

Ta egna bilder eller köpa bilder

Beroende på vilken typ av sajt du jobbar med så kan bilderna variera en del. Har du tillgång till en hyfsad kamera så kanske du kan ta egna bilder som du använder men ibland så kanske du måste köpa bilder till din sajt för att det ska fungera. Det finns flertalet olika tjänster på nätet där du kan handla bilder. Det finns även det som kallas royalty fria bilder som du har rätt att använda på din sajt. Här hittar du ett gäng sajter som du kan kolla upp om du hittar något som passar just din sajt. Se till att du har rätt att ladda hem och använda bilder så du inte använder en bild som du inte får använda.